Viharszeg

Amikor a mérnök kikapcsol

Mi a különbség a legelőtehén és a sivatagi teve között?

tevetehen.jpg

A válasz kézenfekvő. A legelőtehénnek van mit legelni, ezzel szemben a sivatagi tevének aligha.

Nos, ez nem éppen így van.

Mert, mit eszik a legelőtehén?

Füvet, hát mit?!

Igen. Eszi. De a fű nem táplálja a tehenet.

Na és a teve, hmm, a teve mit eszik? Hogy nem pusztul bele abba a rekkenő hőségbe?

Hát fű, az nincs. Vagy van, csak jól eldugták? És a teve olyan okos állat, hogy tudja, hol a fű?

Talán meglepő lesz, de a legelőtehén a sok fűevéstől nem lakik jól. Amitől viszont képes arra, hogy napi nyolc-tíz liter tejet adjon az nem más, mint a bacik.

Ezt fontos tudni.

Ugyanis a teve, ha kétpúpú, akkor Bactrian, egyesek csak Baci-nak rövidítik. De ha csak egypúpú, akkor Dromedár. Ugye, mert így könnyű megjegyezni. Ha "B", akkor két púp, meg Baci, ha "D", akkor egy púp és Dromi.

Ebből levonhatnánk azt a következtetést, hogy a legelőtehén tevékkel táplálkozik.

Ez esetben máris megtaláltuk a különbséget. A legelőtehén megeszi a tevét, hisz bacikkal táplálkozik, ám fordított esetben mindez csak azért nem lehetséges, mert a sivatagban nincs elég fű a legelőtehén számára. Így a teve nem lesz húsfogyasztó.

Azonban ez sem igaz, ebben a formában. A Baciteve kizárólag növényekkel táplálkozik, a Kazahsztáni sivatag közel félszáz növényfajtájának nagy részét minden további nélkül elfogyasztja. Evés után pedig száz liter folyadékkal kíséri le a bő táplálékot. Vele tehát rendben leszünk. Nem eszik legelőtehenet.

Csakis növényeket.

Tehát minden további feltételezés helytálló a legelőtehenek bacifogyasztásáról, lévén bőséges növényi eredetű kalóriáról van szó.

Ráadásul irigység is lehet a dologban, ugyanis a legelőtehén nem képes öt perc alatt száz liter víz benyakalására, különösen sós víz esetén. Attól rosszul lenne, sőt vöröslő vértestjei fel is robbannának.

Az pedig kellemetlen lenne. A Bacival nincs baj, nyúlik mindenfelé, ha kell.

Az igazi kakukktojás a kérdésben a másik teve, ami nem baci.

Mert az húsfogyasztó. Megbirkózik a sünnel, megeszi a napi újságot, bizonyára szeret tájékozott lenni. Erre szüksége is van a sivatagban.

Továbbá, ha elég nedvességet szimatol, akkor az izzadságtól átázott cipőt is elmajszolja, ezért nem tanácsos éjszaka a sátor nyílásában hagyni. Még a végén csemegének fog hatni és reggelre eltűnik.

Amiben viszont nem különböznek, mindkét fajta ad tejet. Ezért igen hasznosak. A tehéntejet nem mindenki szereti. A tevetej igen komoly versenytárs tud lenni. Legfőképp azért, mert a tevetejben sok hasznos immunerősítő található. Végtére is a sivatagban sok ellenállóságra van szükség. Ennélfogva az ellenállótej fogyasztása javallott. Cukorbetegeknek is.

A fentiek tudományos magyarázatától most eltekintenék. Jelen írás célja az volt, hogy ráirányítsa a kedves olvasó figyelmét a lényegi kérdésre. Úgy vélem, ezt követően egyetért azon kijelentéssel, hogy a legelőtehén csak azért nem őshonos a sivatag világában, mert egyrészt ott nagy a konkurencia, továbbá nincs elegendő legelő. Ennélfogva a természet úgy határozott, a bacifogyasztó tehenek tartsanak tisztes távolságot a tevéktől. Az esetleges vérbefúló csatározások elkerülése végett.

Viharszeg

A munkám során energetikai számításokat készítek. Ezek dög unalmas excel táblák. Lennének, ha ide tenném őket. Szóval, ha unod a táblákat, akkor olvasd a blogomat. Fel fog frissíteni.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása